Recepti

3-4 zrele rajčice

2-3 zelene paprike

1 crvena paprika

2 crvena luka

2 žlice ulja

500 g glatkog brašna

voda, sol

Na ulju pirjati isjeckan luk dok ne postane staklenast. Dodati sitno narezanu rajčicu i papriku. Pirjati tako dugo dok se ne počne loviti na dno. Posoliti. Onda dodati malo vode i dalje kuhati na srednje laganoj vatri oko sat vremena uz povremeno miješanje. Rajčica i paprika moraju biti potpuno mekane. U međuvremenu zamijesite tijesto od brašna, vode i soli. Tijesto mora biti takvo da ga možete trgati što se postiže dodavanjem vode. Trgati na male trgance u kipuću slanu vodu. Gotovi su kad isplivaju na površinu, za cca 10 minuta. Trgance preliti sa umakom.

80 dkg suhog kruha Čakovečkih mlinova

2 jaja

1 glavica luka

3 ražnja češnjaka

3 dcl vode

peršinov list

krušne mrvice Čakovečkih mlinova

sol, papar, vegeta

Kruh narezati na kockice. Jajima dodati začine i nasjeckati peršinov list. Zatim umiješati mlijeko pa sve zajedno preliti preko kockica kruha. Ostaviti da odstoji 15-ak minuta. Potom smijesu dobro izmiješati, rukom oblikovati okruglice pa ih uvaljati u krušne mrvice. Okruglice kuhati u slanoj vodi, sve dok ne isplivaju na površinu posude. Poslužiti uz umake ili gulaše.

2 jaja

3 dl mlijeka, vode ili sirutke

30 g maslaca

1500 g oštrog brašna Čakovečkih mlinova

3 dl sira

1 šalica vrhnja

2 žlice maslaca

Jaja, maslac i mlijeko dobr izmutite i dodajte im brašno. Tijesto dobro razradite i razvaljajte ga n apobrašnjenoj podlozi. Narežite ga na krpice. Skuhajte ih u vreloj slanoj vodi. Kuhane krpice stavite u posudu u kojoj ćete poslužiti, pospite ih sirom, pa pokrijte krpicama i tako nekoliko slojeva, da vam gornji budu krpice. Na kraju zalijte vrućim vrhnjem.

1 l mlijeka

1 žličica soli

250 g pšenične krupice čakovečkih mlinova

2 žumanjka

4 žlice parmezana

80 g maslaca

U posoljeno zavrelo mlijeko postepeno uz stalno mješanje na laganoj vatri dodajte krupicu. Kuhajte neprestano mješajući 10 do 15 minuta.

Kad se smjesa ohladi, dodajte žumanjke i jednu trećinu količine permezana i maslaca te promiješajte. Smjesu razvaljajte na debljinu 2 cm i pustite da se ohladi. Okruglim kalupom ili čašom izrežite medaljone i posložite ih u nauljenu varostalnu zdjelu. Pospite preostalim parmezanom i tankim komadićima izrezanog maslaca. Na isti način posložite još dva reda.

Pecite u pećnici na 180 stupnjeva oko 20 do 30 minuta, tj. dok ne postignu zlatnosmeđu boju.