Recepti

3 dl kukuruzne krupice

3 dl vode (prema potrebi)

1 žlica soli

5 dkg maslaca

2 žlice sitno narezane šunke

2 jaja

ulje za prženje

Skuhati kukuruznu krupicu, ohladiti je i izmrviti.

dodati sitno narezanu šunku (može i sir, ili oboje), jaja, maslac i sol, pa sve dobro promiješati. Formirati kuglice i pržiti ih u dubokoj masnoći dok ne dobiju lijepu zlatnožutu boju.

75 dkg glatkog brašna

oko 1 l kiselog mlijeka

1 vrhnje

1 dl domaćeg vrhnja

1 jaje

malo soli

5 žlica šećera

2 žlice kvasca u prahu

1 dl ulja

U brašno stavite kvasac i promiješajte. Dodajte jedno jaje, sol, šećer i ulje oa promiješajte ulijevajući kiselo mlijeko i vrhnje da dobijete tekuću smijesu. Izlijte u dobro namašteni lim, poprskajte uljem i vrhnjem. Ostavite da se malo digne. Pecite na 250 stupnjeva da porumeni.

20 dkg hajdinske kaše

50 dkg kiselog kupusa

20 dkg suhe mesnate slanine

2 glavice luka

2 češnja češnjaka

1 lovorov list

mljevena slatka crvena paprika

mast, papar, sol

Na rastopljenoj masti popržite slaninu narezanu na kockice, dodajte nasjeckani luk i zajedno malo popržite. Zatim dodajte mljevenu papriku, kiseli kupus, lovorov list i zalijte vodom da sve bude prekrivenom pa kuhajte na srednjoj vatri. Za vrijeme kuhanja po potrebi dolijte malo tople vode. Potkraj kuhanja kupusu dodajte opranu hajdinsku kašu i kuhajte sve zajedno još oko 25 minuta. Zgotovljeno varivo dosolite, popaprite, dodajte nasjeckani i zgnječeni češnjak i zajedno još malo kuhajte.

200 g mrkve

300 g krumpira

250 g oštrog brašna Čakovečkih mlinova

malo soli

1 vanilin šećer

1 jaje

Za preljev:

50 g maslaca

50 g mljevenog maka

1 vanilin šećer

Oguljenu mrkvu narežite na veće komade i skuhajte. Još toplu usitnite, zajedno s 50 ml vode u kojoj se kuhala, da dobijete glatku masu. Krumpir skuhajte, ogulite i pustite da se ohladi. Ohlađeni krumpir protisnite, dodajte brašno, sol, vanilin šećer, jaje i pire od mrkve pa umijesite tijesto. Od pripremljenog tijesta oblikujte valjuške, koje kuhajte u kipućoj vodi oko 10 minuta. Na maslacu kratko popecite mak, dodajte vanilin šećer pa umiješajte u kuhane njoke. Prije posluživanja sve dobro izmješajte.