Recepti

2 jaja

25 dkg kukurznog brašna

5 dkg šećera

200 ml jogurta

200 ml kuselog vrhnja

100 ml ulja

500 ml mlijeka

2 dkg sviježeg kvasca

1 žličica soli

100 ml slatkog vrhnja

Kvasac razmutite u malo toplog mlijeka. Jaje i šećer istucite, dodajte jogurt, vrhnje, ulje, mlijeko, kukuruzno brašno i dignut kvasac te sve dobro izmiješajte. Izlijte u dobro namašćenu tepsiju i pecite u pećnici na zagrijanoj na 180-200 stupnjeva 30 minuta. Zatim je prelijte slatkim vrhnjem i pecite još 10 minuta.

6 jaja

15 dkg šećera

25 dkg margarina

20 dkg čokolade za kuhanje

25 dkg glatkog brašna

1 prašak za pecivo

Žumanjke i šećer umutiti, dodati istopljeni margarin i čokoladu, brašno pomiješano sa praškom za pecivo i na kraju snijeg od bjelanjka. peći u velikom limu na 180 stupnjeva oko pola sata. Pečeni biskvit prelijati s toplim mlijekom.

Krema - slatko vrhnje i čokoladu zagrijati na laganoj vatri dok se čokolada ne rastopi. Pečeni biskvit dok je još topao preliti toplom kremom. kolač staviti prvo na sobnoj temperaturi, a zatim staviti u hladnjak da se dobro ohladi i stegne krema.

1,2 kg krumpira

50 dkg oštrog brašna

1 jaje

1 žličica soli

Za preljev:

15 dkg maslaca

5 dkg krušnih mrvica

Krumpir skuhajte u ljusci, ogulite ga i naribajte. Brašno i sol pomiješajte, dodajte krumpir, jaje i zamijesite tijesto. Tijesto oblikujte u prst debele valjke i režite ih na dužinu od 3 cm. Kuhajte ih u vreloj posoljenoj vodi 5 minuta. Kuhane šiškrline prelijte krušnim mrvicama, koje ste popekli na maslacu.

1 kg krumpira

35 dkg oštrog brašna

1 jaje

1 dkg maslaca

1/2 kg šljiva, ili pekmez od šljiva

10 dkg krušnih mrvica

8 dkg maslaca

šećer u prahu za posipavanje

Kuhane krumpire ogulite još vruće i protisnite ih. Stavite ih na dasku dok su još topli i zamijesite tijesto od njih uz dodatak brašna, 1 dkg maslaca, soli i jaja. Takvo tijesto razdijelite na nekoliko dijelova, a svaki dio oblikujte poput svitka. Od tih svitaka odrežite prikladan komad i splosnite ga dlanovima. U sredinu tog komada tijesta stavite jednu očošćenu šljivu ili pekmez od šljiva te krajeve tijesta spojite i napravite okruglice. Gotove okruglice stavite u vrelu vodu i kuhajte ih nekoliko minuta dok se ne pojave na površini vode.

Uzmite tavu, zagrijte preostali maslac i pržite mrvice dok ne budu rumenkaste boje. u toj tavi povaljujte okruglice da budu sa svih strana obložene mrvicama. Gotove okruglice složite u zdijelu i posipaje ih šećerom u prahu.